Spareribs van de BBQ volgens de 3-2-1 methode

Je kunt op heel veel manieren spareribs op de barbecue bereiden, maar de 3-2-1 methode is toch wel de bekendste. 3-2-1 duidt op de manier van bereiden en is niet een vast recept. Lees hieronder hoe je ook lekkere ribs op de BBQ kunt maken.

Spareribs 3-2-1 methode

De 3-2-1 methode wordt gebruikt bij spareribs die we op een lage temperatuur gedurende langere tijd op de barbecue garen. De getallen stellen 3 uur zo, 2 uur ingepakt in aluminiumfolie en dan nog één uur zonder folie op de barbecue voor.
Deze manier van bereiden komt oorspronkelijk uit de VS en werkt als je, zoals ze daar mooie dikke buikribben hebt. Dat is hier in Europa/Nederland meestal niet het geval omdat we hier over het algemeen lende ribben kopen. Hier zijn de ribben kleiner, wat dunner en malser. De tijden / getallen moeten we daarom iets aanpassen..

3-0,75-1 spareribs

Omdat 3-2-1 spareribs veel beter klinkt dan 3, 0,75, 1 spareribs houden om het makkelijk te houden ‘originele naam’ aan 🙂

Wat heb je nodig:

Ingrediënten:

  • Spareribs
  • (Room) boter
  • Bruine basterd suiker
  • Agave siroop
  • BBQ Rub

Schoonmaken en ontvliezen

We beginnen door de spareribs uit te pakken, droog te deppen met keukenpapier en ontvliezen.

Het vlies wat na bereiding wat taai kan smaken moeten we er af halen en zit aan de achter/bot-kant van de ribs.

Het vlies verwijder je door met een keukenpapiertje een de zijkant het vlies te pakken en dan los te trekken. Als het niet wil kun je met een dunne steel van een lepel bijvoorbeeld een beginnetje maken. Het keukenpapier is voornamelijk voor de grip.

Wanneer je een beginnetje hebt trek je in de meeste gevallen het hele vlies er eenvoudig vanaf.

Spareribs 3-2-1 methode
Ontvliezen van spareribs
Ontvliezen van spareribs

Olie en rubben!

Wanneer ze ontdaan zijn het vlies, dan smeren we de ribs in met een dun laagje olie. Ik heb gewoon olijf olie gebruikt, maar je kunt ook andere soorten gebruiken. Wat ook vaak gebruikt wordt is mayonaise of mosterd, mosterd smaakt erg goed met varkensvlees. Het laagje is puur om een plaklaagje aan te brengen zodat de rub goed blijft plakken.

Dan mogen we de ribs bestrooien met een mooi laagje rub. Ik doe dit meestal vrij royaal. En heb deze keer de Southern Dutch A Touch of Sweet en Franky’s Pork Prank rubs gebruikt.

Spareribs insmeren met olie
Dry Rub spareribs 3-2-1 methode

BBQ klaar en klaar voor de Q!

De rub laat ik meestal plusminus een half uurtje inwerken. 

In de tussentijd kunnen we de bbq klaarmaken. Ik heb gebruik gemaakt van een kamado. We beginnen met het opruimen van as van de vorige keer, houtskool bijvullen en aansteken! 

In de tussentijd maak ik de opstelling voor de bbq klaar. Ik begin met het plaatsen van de heatdeflector stenen, en pak deze in met aluminium folie zodat schoonmaken straks makkelijk is 🙂 Op de stenen zet een lekbak met water, dit voorkomt verbranden van het vet wat drupt en zorgt voor vochtige lucht waardoor de ribs minder snel uitdrogen. En als laatste plaats ik de grill roosters.

Dan kunnen de ribs er op! Klaar voor de Q.

Kamado aansteken
Heat deflectors plaatsen
Lekbak met water
Roosters plaatsen
Roosters plaatsen

Rookhout en het vlees mag er op.

Wanneer de temperatuur van de Green Egg op ongeveer 170 graden is plaats ik het rookhout in de bbq. Ik heb deze keer gebruik gemaakt van 2 blokjes kers en 1 blokje appel. Smaakt allebei erg lekker met varkensvlees en kersenhout geeft een mooie kleur.

Dan plaats ik de gehele opstelling in de bbq, en door de bak met water en de heatdeflectors zal de temperatuur zakken naar ongeveer 120graden, dat is de temperatuur waar we vandaag mee werken. 

Rookhout kersen en appel
Rookchunks op de kolen
Spareribs 3-2-1 methode op de Q!
Spareribs 3-2-1 methode op de Q!

Inpakken in aluminium folie.

Dan na ongeveer 3 uur, in mijn geval waren ze wat minder dik bevleesd dus heb het na 2,5 uur gedaan mogen ze ingepakt worden in aluminiumfolie. 

Op de folie doe ik wat boter, bruine basterd suiker en agave siroop. Daar leg ik de spareribs met de vleeskant naar beneden op. Aan de achterkant, de hole kant van de spareribs doe ik dan nog meer boter, suiker en siroop om ze vervolgens goed strak in te pakken.

Ik gebruik altijd 2 lagen folie zodat wanneer de folie straks blijft plakken aan het rooster niet alle sappen zo de bbq in stromen met alle gevolgen vandien.

Dan mogen ze ongeveer 3 kwartier zo ingepakt terug op de bbq.

Spareribs 3-2-1 methode voor inpakken
Spareribs 3-2-1 methode inpakken in folie.
Spareribs 3-2-1 methode inpakken in folie.

Uitpakken, insmeren en nog even terug.

Na de drie kwartier mogen ze weer uitgepakt nog even terug op de bbq. Wanneer ze weer wat opgedroogd zijn smeer ik ze in met voorverwarmde bbq sauce/glaze. 

Deze mag dan nog een kwartiertje karameliseren zodat ze lekker sticky worden.

Ik probeer altijd nog even met punt van kernthermometer of sateprikker of ze goed zacht en gaar zijn, het moet lijken of je punt in boter prikt.

Wanneer dat zo is mogen ze er af en is het smullen geblazen, wij hadden het deze keer eenvoudig maar lekker met frietjes.

Spareribs 3-2-1 methode op de Q!
Spareribs insmeren met olie
Spareribs 3-2-1 methode op de Q!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

BBQ Shop Flakkee

BBQ Shop Flakkee een webshop voor en door enthousiaste BBQ-ers.

Adres

BBQ Shop Flakkee
Burgemeester Sterkplein 23
3244BA  Nieuwe-Tonge
Bezoek en afhalen op afspraak.
Op zondag gesloten.

KVK & BTW

KvK: 24435612
BTW-ID: NL001711228B02

Algemene voorwaarden

Contact

E: info@bbqshopflakkee.nl
T: 06 - 19 29 37 77

Niet op zondag!

BBQ, Barbecue, Grillen, Barbecuen, Buitenkeuken, Buiten koken, Outdoor Cooking, Dry Rubs, BBQ Sauce, BBQ Saus, Kruiden, Specerijen, Houtskool, Lumpwood Charcoal, Aanmaakblokjes, Aanmaakwokkels, Low and slow, Weber, Big Green Egg, Kamado, Hot & fast, Rookhout, Rookchunks, Rooksnippers, Rookmot, Smokewood, Smoke, YAKINIKU, KAMADO