Onderhoud voor je kamado, wat moet je doen.

Je kamado onderhouden

Er is niet veel onderhoud nodig voor je kamado. Doordat hij veelal buiten staat en door de stoom enrook die ontsnap tijdens het openen van de dome tijdens je bereiding kan de buitenkant wat vies worden. Ook moet je af en toe je boutjes, moertjes en schroefjes nalopen. Door de grote temperatuur schommeling kunnen die soms wat los gaan zitten.

Hoe je dat doet leg ik hieronder stap voor stap uit. Ik doen het voor mijn Big Green Egg, maar het principe is hetzelfde voor alle kamado’s.

Boutjes van de ringen nalopen

Ik begin altijd met het nalopen en vastzetten waar nodig van de boutjes van de ringen van het scharnier tussen de base en de dome. Ik doe dit met een ratelaar met dopje 13 (voor mijn BGE medium). Ik draai de boutjes handvast.

Ook de boutjes van het handvat look op even na.

Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.

Heel belangrijk het onderstel

Zeker wanneer je de bbq regelmatig verplaatst is het verstandig om het onderstel ook na te lopen.

De boutjes die weggewerkt zijn onder de rubberen dopjes niet vergeten.

De schroefjes draai je simpel aan met een schoevendraaier.

Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.

Scharnierbout

Check ook even de bouten van je scharnier. Deze staan krom zo strak zitten die vastgedraaid. Kijk even of hij nog goed vast zit en draai anders goed aan met sleutel 13.

Onderhoud van de kamado.

Buitenkant reinigen

De buitenkant van mijn BGE reinig ik altijd met een sopje van handwarm water met een scheut vloeibare groene zeep. Gebruik geen agressieve chemicaliën op je egg/kamado. Dit kan schadelijk zijn voor de buitenlaag en/of er in trekken, en dat wil je niet terug ruiken/proeven bij je volgende gerecht.

Met een microvezel doek boen ik de buitenkant schoon. Zeker op de voorkant van de dome kan wat aanslag zitten van vet e.d. dat komt vrij met rook en stoom bij het openen van de dome tijdens de bereiding.

Vergeet ook hier het onderstel niet!

Daarna droog ik hem na met een schone microvezel doek.

Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.
Onderhoud van de kamado.

En klaar ben je

Dat was het al, zo is je kamado weer helemaal klaar voor de volgende sessie!

Onderhoud van de kamado.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

BBQ Shop Flakkee

BBQ Shop Flakkee een webshop voor en door enthousiaste BBQ-ers.

Adres

BBQ Shop Flakkee
Burgemeester Sterkplein 23
3244BA  Nieuwe-Tonge
Bezoek en afhalen op afspraak.
Op zondag gesloten.

KVK & BTW

KvK: 24435612
BTW-ID: NL001711228B02

Algemene voorwaarden

Contact

E: info@bbqshopflakkee.nl
T: 06 - 19 29 37 77

Niet op zondag!

BBQ, Barbecue, Grillen, Barbecuen, Buitenkeuken, Buiten koken, Outdoor Cooking, Dry Rubs, BBQ Sauce, BBQ Saus, Kruiden, Specerijen, Houtskool, Lumpwood Charcoal, Aanmaakblokjes, Aanmaakwokkels, Low and slow, Weber, Big Green Egg, Kamado, Hot & fast, Rookhout, Rookchunks, Rooksnippers, Rookmot, Smokewood, Smoke, YAKINIKU, KAMADO